Organizarea unei nunți de calitate
Nunta reprezintă unul dintre cele mai frumoase evenimente din viața unui om. Unic. Fără repetiție. Două destine devin unul singur și începe clădirea unei familii. Cred că orice om, bărbat sau femeie, visează la momentul în care va fi nevoit să spună cel mai hotărât DA posibil din viața sa, iar cadrul, evenimentul în care se va întâmpla acest lucru trebuie de asemenea să fie unul perfect, demn de importanța celor săvârșite prin sfânta taină a cununiei. Există de fapt două variante prin care poți ajunge la organizarea unei nunți de foarte bună calitate. Fie apelezi la un Wedding Planner și externalizezi organizarea, fie te ocupi personal și-ți dai silința ca totul să iasă cât mai bine.
În România, acest obicei de a lăsa organizarea nunții în seama unei companii încă nu a prins aripi, așa că marea majoritate a celor care urmează să spună DA în fața altarului decid să se ocupe personal de această problemă, chiar dacă vor avea foarte mult de muncă. Externalizarea organizării poate să ia de pe umerii tăi responsabilitatea și te poate ajuta să te bucuri mai mult de eveniment, însă fiind un serviciu mai rar folosit în România, nu prea ai siguranța că va ieși o nuntă de calitate. Poate pe viitor când va exista mai multă certitudine în acest sector, lucrurile vor sta altfel.
Cum sa-ti organizezi nunta
Dacă urmează să te căsătorești, dacă urmează să-ți unești destinul cu persoana pe care o consideri sufletul tău pereche și nu prea știi ce trebuie să faci în ceea ce privește organizarea nunții, iată câteva idei care cu siguranță or să te lămurească. Iată 11 pași esențiali pentru a organiza o nuntă de calitate, de basm, o nuntă perfectă pentru tine și aleasa ta. Și deși lumea spune că nu există nuntă perfectă că nu se poate organiza așa ceva, că la orice astfel de eveniment apar probleme și oameni nemulțumiți alias cârcotele, atât timp cât avem un sentiment perfect precum iubirea, lumea în care trăim devine perfectă și ea. Perfecțiunea ca și concept poate că nu există, dar e relativă în funcție de sentimente.
11 pași esențiali în organizarea unei nunți de calitate
- Data nunții. Cununia civilă.Orice nuntă începe cu alegerea zilei în care cele două destine se unesc, devin un tot unitar. Ar fi indicat să faci cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă. Ține cont totuși de faptul că pentru cununia civilă trebuie depuse niște documente, apoi abia după 14 zile de la depunere are loc evenimentul. Data nunții trebuie așadar foarte bune calculată, veți avea de potrivit și cununia religioasă și închirierea restaurantului
- Împărțirea sarcinilor. Dacă ai optat pentru organizarea nunții, trebuie să știi că o să fie foarte mult de muncă, dar va fi o perioadă frumoasă din viața ta. E indicat să împarți sarcinile cu viitoarea nevastă, cu părinții și viitorii socrii. Lucrurile vor fi mult mai simple dacă cineva te va ajuta, vor fi șanse mult mai mari să iasă ceva de calitate pentru că a organiza o nuntă de unul singur este nebunie curată. Sunt prea mult detalii de pus la punct.
- Alegerea rochiei. Orice femeie visează la momentul în care va îmbrăca rochia de mireasă. La momentul în care pentru o zi se va simți ca o adevărată prințesă dintr-un basm. Aici trebuie ținut cont de gusturile viitoarei mirese. Nu trebuie să faceți economie. O să fie necesară o rochie frumoasă și în același timp cât mai confortabilă. Tot ce trebuie să faci este să cumpărați exact rochia care-i place ei, în care ea se simte cel mai bine.
- Lista cu invitați. Provizorie. Înainte să vă apucați să tocmiți restaurantul (acolo e nevoie să cunoașteți numărul de invitați) veți avea nevoie de un număr aproximativ de invitați. Faceți o listă provizorie ca să vă dați seama cam care ar fi numărul maxim de oameni care se pot prezenta la nunta voastră.
- Alegerea nașilor. Nuntă fără nași nu se poate. Aici va fi un pic de discutat pentru că probabil fiecare dintre voi va veni cu propuneri. Importantă este înțelegerea. Dacă nu vă înțelegeți legat de acest aspect, trebuie să știți că nașii se aleg în funcție de cât de mult v-au ajutat până în prezent oamenii respectivi. Pe viitor, nașii vor avea de asemenea un rol important, vor trebui să ajute noua familie formată, așa că mare grijă când alegeți.
- Alegerea restaurantului. După ce aveți o listă aproximativă de posibili invitați, o să vă fie destul de simplu să alegeți restaurantul în care să petreceți pe seară. Dacă vor veni 100 de invitați nu are rost să rezervați un restaurant de 400 de locuri. Și invers. Dacă vin 400 de invitați, rezervați, tocmiți un restaurant mult mai mare de 400 de locuri, și țineți cont și de faptul că pot să vină pe seară și oameni care n-au răspuns oficial la invitație. Și faceți rezervarea dinainte, cu mult dinainte pentru că zilele când se pot face nunți sunt destul de arvunite.
- Alegerea bisericii. Aici este vorba atât de dată, care trebuie să se potrivească cu data cununiei civile și cu data rezervării restaurantului. Din nou, va fi destul de dificil pentru că locurile sunt limitate și rezervate din timp. Rămâne să mai decideți biserica și în funcție de preferințele personale.
- Lista cu invitați. Definitivă. Trimiterea invitațiilor este un pas important. De acum înainte, lucrurile nu mai pot da înapoi. Ați făcut toate rezervările necesare, cunoaște toată lumea data, ora și locul evenimentului.
- Rezervarea hotelului. Mare atenție la acest aspect, nu trebuie să-l scăpați din vedere. Mai mult ca sigur veți avea invitați care vor veni din alte localități ori chiar din străinătate și trebuie să le asigurați cazarea. De obicei, multă lume optează pentru restaurantele de hoteluri sau pensiuni dacă sunt mulți invitați călători.
- Tocmirea formației. Va fi destul de dificil pentru că la fel ca restaurantele, lăutarii se tocmesc cu mult înainte de eveniment. Există oameni care-și programează nunta în funcție de când este liber solistul favorit. Dacă nu sunteți genul de oameni care au pretenții la muzică, nu veți avea probleme în acest sens.
- Tocmirea fotografului. Mare grijă în seama cui lăsați amintirile voastre. Fiind un eveniment unic, fără repetiție, profesionalismul contează foarte mult. Ultimul lucru pe care vi-l doriți este să vă treziți după nuntă cu niște fotografii mediocre sau chiar fără fotografii (s-a mai întâmplat). De asemenea, cel mai important aspect legat de alegerea și tocmirea fotografului nu se leagă neapărat de cheltuială, ci de capacitatea profesionistului de a transmite emoție prin cadrele sale. Vizitați secțiunea portofoliu de pe site-ul meu sau secțiunea galerie pentru a vă da seama mă încadrez din punctul vostru de vedere în aceste cerințe.
În linii mari acestea sunt cele mai importante 11 aspecte de care trebuie să țineți cont în momentul în care vă apucați să organizați propria nuntă. Cei care au trecut deja printr-un asemenea moment vor spune probabil că a fost simplu, însă în realitate, numai gândul că va trebui să mulțumești sute de oameni cam scoate din contextul simplității acest eveniment.